Nyhed

24. november 2017

Workshop for anbringelsessteder

Den 2. november afholdt Lær for Livet workshop i Odense plejefamilier og kontaktpædagoger, der har børn og unge med i Lær for Livet.

Tidligere jægersoldat og foredragsholder Nicolai Moltke-Leth samt skuespiller, manuskriptforfatter og foredragsholder Jens Arentzen var med for at dele deres erfaringer og tanker om læring og sociale relationers betydning for anbragte børns trivsel.

Fejl er lig med læring

Efter han forlod Forsvaret, har Nicolai Moltke-Leth stiftet konsulentvirksomheden True North, der er specialiseret i ledelse, kompetenceudvikling og uddannelse. Nicolai har i kraft af sin fortid inden for Jægerkorpset, og i forlængelse af sin uddannelse inden for psykologi, stor viden om, hvordan læring opstår, når vi bevæger os uden for vores sædvanlige rammer og tør udfordre egne evner:

”Tag en lille passende udfordring til, at du tænker ”Det her kan jeg godt klare”. Og vid så, at fejl er lig med læring. Det er vigtigt at presse sig selv ud i den nærmeste udviklingszone. At finde en passende udfordring. Men ingen skal presses helt derud, hvor det skaber panik.”

Nicolai illustrerede denne pointe ved at lære hele forsamlingen at jonglere med tørklæder. Bid efter bid fik publikum lært de forskellige bevægelser – først med et enkelt, siden med to og til sidst med tre tørklæder. Som Nicolai sagde: ”Ingen ville have kunnet finde ud af at jonglere, hvis alle bevægelserne var blevet instrueret på én gang, men fordi øvelsen blev taget i bidder, og der hele tiden blev bygget ovenpå, viste der sig at være mange jonglør-talenter tilstede.”

I Lær for Livet arbejder vi ligeledes ud fra pointen om, at læring er en kontinuerlig proces, og at vi skal udfordre og stille krav til anbragte børns læring

Bag det stille ydre

Jens Arentzen gav, med intensitet og nærvær, deltagerne indblik i sin opvækst, der var præget af misbrug og en psykisk syg forælder. Jens Arentzen, som de fleste nok kender fra rollen som Ulrik Varnæs i tv-serien Matador, gav i fremstillingen af sin opvækst et indblik i, hvor skadelig dysfunktionelle familiemønstre er for et barns trivsel.

Jens Arentzen har aldrig selv været anbragt, men det skyldes, ifølge ham selv, måske, at familien fra Frederiksberg var mestre i at holde facaden udadtil, mens der bag det stille ydre var en hverdag med rendyrket kaos.

Jens Arentzens historie viser også, hvordan mødet med en betydningsfuld voksen kan gøre en stor forskel. For Jens var det mødet med filminstruktør Erik Balling, der tilbød ham rollen i Matador. Erik Balling gav Jens Arentzen en fornyet tro på livet, og i Erik Balling fandt han en rollemodel og en person, der anerkendte ham som menneske.