Som mentor i Lær for Livet er du med til at gøre en stor forskel for et anbragt barn mellem 9 og 16 år i dit nærområde. Ved at støtte barnet fagligt gennem lektielæsning og almentdannende aktiviteter, øger du barnets chancer for at udnytte sit potentiale.
Hvad laver en mentor?
Du mødes med dit mentorbarn tre-fire gange om måneden, hvor du hjælper med lektier og skolearbejde, primært i dansk og matematik. Derudover kan du få tilskud til kulturelle oplevelser, fx til biograf, teater eller museumsbesøg. Lær for Livet stiller læringsmaterialer til rådighed som du får gratis adgang til.
Hvem kan blive mentor?
For at blive mentor skal du være fyldt 18 år og kunne forpligte dig til mentorgerningen i min. 18 måneder. Derudover skal du:
- Som minimum have gennemført en ungdomsuddannelse
- Have bopæl i umiddelbar nærhed af barnet. Dvs. inden for en afstand på ca. 25 km.
- Kunne fremvise ren straffe- og børneattest
- Deltage på et to-dages uddannelsesforløb (afholdes tre gange om året i januar, maj og september)
Hvorfor en frivillig mentorordning?
Som frivillig mentor bidrager du til, at barnet bliver motiveret og støttet i på sigt at kunne gennemføre en ungdomsuddannelse. Støtten fra mentor skal opretholde det faglige løft og den lyst til læring, som barnet får på Learning Camps.
Lars Holmboe, der har skrevet ph.d. om mentorordninger, fortæller, at der er en del eksempler på, at mennesker kommer længere og rykker sig i højere grad med en frivillig mentor end med en professionel.
”Jeg tror, det handler om, at staten blander sig i mange ting på fx social- og arbejdsmarkedsområdet. Der er meget kontrol og mange samtaler, der også handler om kontrol. Her kan frivilligheden opleves som noget meget positivt, fordi man er fri for den magt, der kan udøves. Derfor er frivillighed noget af det helt centrale ved mentorordninger. Det er unikt, at to mennesker kan skabe og udvikle det rum sammen.”
Hvorfor anbragte børn?
Nøgletallene for anbragte børn og unges skolegang taler for sig selv:
- Kun halvdelen af anbragte børn gennemfører folkeskolens afgangsprøve i 9. klasse. For ikke-anbragte gennemfører flere end ni ud af ti afgangsprøven i 9. klasse.
- Anbragte børn ligger i gennemsnit to karakterer under deres klassekammerater.
- Seks år efter folkeskolens afgangsprøve har færre end hver fjerde anbragte unge gennemført en ungdomsuddannelse. For deres jævnaldrende er det flere end tre ud af fire.
Ansøg om at blive mentor
Klar til at blive frivillig mentor? Kig på Danmarkskortet herunder, og se om vi mangler mentorer i dit område. Udfyld vores ansøgningsformular, eller bliv kontaktet af Lær for Livet for at høre mere om det at være frivillig mentor.
Ansøg om at blive mentor Jeg vil kontaktes og høre mere
Problemer med ansøgningsskemaet?
Hvis du har problemer med at udfylde ansøgningsskemaet kan det med fordel gøres i google-chrome.
Her mangler vi mentorer
På vores Danmarkskort kan du altid se, hvor i landet vi mangler frivillige mentorer til anbragte børn netop nu.
Lær for Livet er et seks-årigt læringsprogram for anbragte børn og unge. Læringsprogrammet består af særligt tilrettelagte læringsforløb (Learning Camps) og en frivillig mentorordning. Målet er, at de medvirkende børn kan gennemføre en ungdomsuddannelse og på sigt skabe et godt liv for sig selv.