ANBRAGT
En ulige start på livet

I Danmark har vi lige og fri adgang til uddannelse, men langt fra lige muligheder for at gennemføre den. I syv afsnit af Lær For Livets podcast, “Anbragt”, fortæller anbragte unge om deres liv, og deres syn på verden. Det handler om svigt i barndommen, der sætter sig som evigt åbne sår. Om at bestige livets bjerge for at blive 12 tals pigen, der ikke ender på kontanthjælp som sin mor. Det handler om at blive vred og skamme sig bagefter, at være ensom, at kommunen kan være nogle røvhuller, og om erkendelsen af alle voksne får betaling for at være sammen med dig. Det handler om ikke at blive set.

Podcasten er en række fortællinger fra børn og unge, der ejer en livsvisdom, der har kostet dem dyrt. Udsatte børn og unge der kæmper i et samfund og et uddannelsessystem, hvor de ikke starter på lige fod med deres jævnaldrende. For det er svært at koncentrere sig i skolen, når tankerne cirkler om hvorvidt mor er fuld, når man ingen bøger har med i skoletasken, eller når timerne tæller ned til de tæsk som venter hjemme, når klokken ringer ud. Eller når man ikke har fået mad. Det er svært at lave lektier i et hjem uden fred, hvor børnene skal klare de voksnes opgaver.

Kun 3 ud af 10 udsatte børn består i dag folkeskolens afgangseksamen i 9. klasse.
Lær for Livet støtter udsatte og anbragte børn til at løfte sig selv ud af den sociale arv.
De møder børn som dem selv, og får undervisning et fællesskab af andre unge på Learning Camps, og har en frivillig og fast mentor, som hjælper dem ugentligt med skolearbejdet.

Og det virker! 8 ud af 10 unge i Lær for Livet består folkeskolens afgangseksamen. Mange fortsætter med at uddanne sig.
Lær For Livet lytter til børnene, og vi håber du vil lytte med.

Jasmin

“Jeg var meget stille” (Del 1)
Der har været folk fra kommunen i Jasmins liv, så længe hun kan huske. Alligevel blev hendes problemer ikke taget alvorligt nok, og der gik for lang tid før hun kom fuld tid i pleje. I dag står hun på egne ben, og er næsten færdig som HF student.

Jasmin

Vi er venner for livet” (Del 2)
Jasmin er bange for at binde sig, fordi hun blev svigtet som barn. Da hun som 11 årig fik Linda som frivillig mentor igennem Lær For Livet, kunne hun ikke tro at Linda gjorde det helt gratis. Hun var vant til at de voksne omkring hende, plejefamilien, lærerne og psykologen, fik løn for at tage sig af hende. I dag er Jasmin 19 år gammel, og en del af Lindas familie.

Mastarn

Jeg vil altid have det svigt i mig”
Da Mastarn blev tvangsfjernet som 10 årig, havde hun ikke været i skole i et år. Hun boede alene med sin mor, som var psykisk syg, og ikke turde sende Mastarn i skole. I dag er hun blevet student, og kalder sig selv for en stræber.

Oscar

“Jeg gemte mig under sengen”
Oscar voksede op alene med sin mor som var alkoholiker, og opdragede ham med tæsk. Han troede aldrig at han skulle gøre folkeskolen færdig, men han har klaret alle 9 år.

Emma-Luna og Salma

“Mine følelser var ikke forkerte”
Emma-Luna og Salma er vokset op i den samme døgninstitution, hvor de fik faste rammer, fejrede fødselsdage, og lærte af pædagogerne at deres følelser ikke var forkerte.

Emma-Luna og Salma – Del 2

“Chosen family”
Deres verden blev en anden, da mange af pædagogerne sagde op. For pædagogerne var det en arbejdsplads, men for børnene var det “hjem”.

Lær For Livet – selvtillid og venskaber

Kom med Lær For Livet på camp, og hør børnene Freia, Marie og Lucas fortælle om at lære matematik på en sjov måde, at få selvtillid, og om at dele det svære som anbragt barn.

Lær For Livet – på vej ind i voksenlivet

Kayaya, Noah, Jasmin og Amin er teenagere, og på vej ud i verden med Lær For livets fællesskab i ryggen. Vi møder dem på camp, hvor de nu er “de store”, og både er stolte forbilleder for de yngre børn, men også lidt vemodige over at legen er ved at være slut.