Vil du være frivillig mentor?

Ansøg her

Bliv mentor!

Er du en af dem, der let jonglerer bøger, bageopskrifter eller kvikt fikser et punkteret cykeldæk? Og nyder du at dele din viden? Så er det måske dig, vi leder efter.

 Vi søger mentorer, der kan hjælpe børn med at trives både i skolen og i fritiden.  
Hvis det lyder som noget for dig, så bliv mentor 2-4 gange om måneden.

Som frivillig mentor for et barn mødes I lokalt to til fire gange om måneden med et barn, der er mellem 9 og 15 år, når I møder hinanden. Barnet har brug for din hjælp til at lære om både den lille tabel og de store ting i livet.  

Som frivillig mentor i Lær for Livet gør du en afgørende forskel for børn og unge, der vokser op under svære livsvilkår, hvor du spiller en nøglerolle i at hjælpe dem med at realisere deres drømme. 

“Hvorfor skal jeg gøre det frivilligt?” tænker du måske. Børn i Lær for Livet er vant til, at de voksne omkring dem er betalt for at være der. Derfor er det særligt værdifuldt, når børnene møder voksne, der vælger lige netop denne relation til. 

Som mentor kan du for eksempel støtte et barn med:  

  • Lektiehjælp; du behøver ikke at være ekspert i dansk eller matematik, bare du har lyst til at lære sammen med barnet.  
  • Praktiske færdigheder og sjove aktiviteter såsom madlavning, syning, håndværk, boldspil eller hvad I ellers synes kunne være sjovt.  
  • At være en voksenven med et rummeligt og empatisk sind.  

Som mentor får du:  

  • En introduktion til mentoropgaven i form af en uddannelse med faglige oplæg og input til mødet med barnet.  
  • Derudover gennemfører alle mentorer Lær for Livets e-læring inden de starter som mentorer. 
  • Adgang til en hotline til sparring fra medarbejdere på Lær for Livets sekretariat. 
  • Adgang til faglige webinarer, fagligt materiale, skønlitteratur. 
  • Flere årlige mentorsparringer med andre mentorer i dit område sammen med en supervisor med indblik i feltet. 

Hvem kan blive mentor?
Som mentor i Lær for Livet forventer vi, at du som minimum har gennemført en ungdomsuddannelse. Du skal desuden have bopæl i nærheden af barnet eller være villig til at transportere dig en længere distance.  

Alle børn og unge har håb og drømme for deres fremtid, men nogle har brug for en ekstra hjælpende hånd for at komme godt på vej i livet.

Her leder vi efter mentorer til Lær for Livet

Hele Danmark

Hele Danmark

Aalborg

Aarhus

Birkerød

Bramming

Brædstrup

Esbjerg

Espergærde

Faxe Ladeplads

Gedved

Gredstedbro

Haderslev

Haslev

Hasselager

Helsingør

Hjortshøj

Horslunde

Høng

Hørning

Hørsholm

Ishøj

Kvistgård

Nakskov

Nexø

Nørre Asmindrup

Nørresundby

Præstø

Ribe

Rønnede

Sandved

Silkeborg

Skanderborg

Snekkersten

Store Heddinge

Storvorde

Sulsted

Svenstrup J

Sønder-Omme

Tjæreborg

Tylstrup

Vadum

Viborg

Viby

Vodskov

u00c5lsgårde

Vi har et nyt mentortilbud i Faxe, Stevns og Lolland: gruppementoring.

Når man ansøger om at blive mentor i et af de tre områder, bliver man derfor gruppementor.

Som gruppementor hos Lær for Livet bliver du en del af en lille gruppe voksne der består af 2-3 mentorer, der støtter 4-5 børn i alderen 9-13 år.

I mødes hver 14. dag efter skole i to timer, enten på et frivilligcenter, hjemme hos en mentor eller et andet sted, som Lær for Livet stiller til rådighed.

Programmet for dagen er planlagt på forhånd med skolefaglige og sociale aktiviteter, men mentorer og børn kan også bidrage med egne ideer. Gruppementoring er en unik mulighed for at skabe meningsfulde relationer og styrke børnenes sociale færdigheder uden for hjemmet.
Du behøver ikke erfaring med børnepædagogik, bare lysten til at være en stabil voksenfigur og bidrage til børnenes udvikling. Mentorerne matches med børnegrupperne på baggrund af geografi, kompetencer interesser mv.

Mentorgrupperne giver børnene mulighed for at se hinanden i en genkendelig og tryg ramme. Grupperne giver muligheder for at fastholde et fællesskab blandt Lær for Livets frivillige som vi ved har betydning for at de oplever opgaven som meningsfuld.

 

Er din by ikke på kortet,
men vil du gerne gøre en forskel?

Danmarkskortet opdateres løbende. Du er altid velkommen til at søge, selvom din by pt. ikke er markeret på kortet, så kan vi kontakte dig, hvis behovet opstår i dit område.

Hvis du har lyst til at være med til at støtte op om den gode sag, men der ikke er behov for mentorer i nærheden i dig, så har vi andre muligheder for at være frivillig.

Bliv en del af Lær for Livet

 

FAQ – Spørgsmål fra ansøgere og mentorkandidater

Hvad kendetegner en god mentor?

En god mentor:

  • Vil gøre en forskel i et udsat barns liv.
  • Ønsker at støtte barnet fagligt.
  • Kan binde sig i minimum 18 måneder.
  • Ser sig selv som en god rollemodel for barnet
  • Har som minimum gennemført en ungdomsuddannelse.
  • Har tid, lyst og overskud til at mødes 2-4 gange om måneden med sit mentorbarn
Hvilke redskaber får jeg som mentor?
  • Introduktionskursus, hvor du vil blive klædt godt på til opgaven som mentor.
  • To årlige mentorsparringer med andre mentorer i dit område.
  • Netværk med andre mentorer i hele landet.
  • Fagligt materiale til at understøtte barnets læring.
  • Et årligt rådighedsbeløb til kulturelle oplevelser med barnet – fx til museums- eller biografbesøg
Hvem kan blive mentor?

Lær for Livets frivillige mentorer er typisk mellem 22 og 72 år og kan være alt fra ingeniør til lærer, under uddannelse, eller de har måske forladt arbejdsmarkedet. Fælles for de mentorer, Lær for Livet rekrutterer er, at de gerne vil gøre en forskel for et anbragt barn, at de er stabile, har overskud til opgaven, og at de kan og vil agere som en god og motiverende rollemodel for barnet.

For at blive mentor skal du være fyldt 18 år og kunne forpligte dig til mentorordningen i min. 18 måneder. Derudover skal du:

  • Som minimum have gennemført en ungdomsuddannelse
  • Have bopæl i nærheden af barnet eller være villig til at transportere dig en længere distance
  • Kunne fremvise ren straffe- og børneattest
  • Deltage i en uddannelsesdag.
Hvordan bliver man mentor i Lær for Livet?

Lær for Livet gennemfører altid en grundig vurdering af mentorkandidaten forud for et match med barnet. Rekrutteringsprocessen består af følgende trin:

  1. I Lær for Livet skal ansøgere udfylde et ansøgningsskema på Lær for Livets hjemmeside.
  2. Herefter bliver man kontaktet, hvis man er en relevant kandidat. I første omgang vil kandidaten blive ringet op til et præ-interview med praktiske spørgsmål og en forventningsafstemning med kandidaten.
  3. Hvis man går videre fra præ-interviewet, vil en af Lær for Livets frivillige interviewere kontakte kandidaten for at aftale en personlig samtale, som i udgangspunktet foregår i kandidatens hjem. Den personlige samtale er til for at komme mere i dybden med kandidatens motivation og kvalifikationer.
  4. Hvis kandidaten efter samtalen bliver godkendt som mentor – godkendelsen sker i Lær for Livets sekretariat – vil Lær for Livet indhente mentorens børne- og straffeattest.
  5. Når det er på plads, skal mentoren på uddannelsesdag.
  6. Lær for Livet vil efterfølgende matche den nye mentor med et barn, hvorefter mentoren kan kontakte barnets hjem og aftale første møde med barnet og barnets voksne.
Hvor længe varer et mentorforløb?

Som mentor skal du have intentionen om at være mentor i minimum 18 måneder. Det er blot en fordel, hvis du kan se dig selv i rollen i flere år, da barnet er i programmet i i alt 6 år.

Hvordan udvælges de børn, der er med i Lær for Livet?

Det er barnets sagsbehandler, der visiterer barnet til programmet. Lær for Livet samarbejder med 47 kommuner (pr. marts 2019), som visiterer børn til programmet.

Hvordan finder I ud af, hvem jeg skal være mentor for?

Lær for Livet forsøger at matche mentor og barn efter geografi, profil og interesser.

Hvor bor børnene?

Nogle af børnene bor hos deres biologiske forældre, mens andre børn er anbragt uden for hjemmet. I dette tilfælde vil barnet bo hos en plejefamilie, en netværkspleje (moster, farfar el.lign.) eller på et opholdssted.

Får man penge for at være mentor?

Nej, opgaven som mentor i Lær for Livet er frivillig. Men alle mentorer har et rådighedsbeløb hvert år til kulturelle og alment dannende aktiviteter. Erfaring og forskning viser, at det har positiv betydning for barnet at indgå i en relation med en voksen, der er uafhængig af det offentlige system, og som har valgt at støtte barnet af lyst og et godt hjerte. Derfor er rollen også ulønnet. Det er en vigtig forudsætning for mentorordningen, at mentorerne er frivillige, da det netop giver mulighed for en særlig relation til børnene, som ellers er vant til professionelle og aflønnede voksne omkring sig. Mentorens frivillige engagement er et godt udgangspunkt for at skabe en relation til barnet, som kan se, at den voksne frivilligt vælger at bruge tid sammen med ham/hende.

Hvad skal jeg foretage mig med mit mentorbarn?

Møderne med dit mentorbarn har først og fremmest et fagligt fokus. Derfor vil møderne naturligt dreje sig om at lave lektier. Det indebærer f.eks. at:

  • Skrive en stil
  • Læse højt for hinanden
  • Lave matematikopgaver
  • Forberede en præsentation
  • Tale om faglige udfordringer.

Med støtte fra Lær for Livet udarbejder du sammen med dit mentorbarn en plan med konkrete faglige mål. Vigtigt er det, at du som mentor løbende gør både små og store fremskridt til en succesoplevelse for barnet.

Hvad sker der, når barnet fylder 18 år?

Børnene er tilknyttet Lær for Livet i seks år. De af børnene som fylder 18 år, inden de seks år er gået, vil stadig være en del af programmet

Er du klar til at gøre en forskel for et barn?

Bliv frivillig mentor et par timer om ugen, og hjælp et barn med at opnå sine drømme. Udfyld vores ansøgningsformular, og bliv kontaktet for at høre mere. Har du spørgsmål, kan du skrive til frivilligteamet på: frivillig@laerforlivet.dk eller ringe på 6115 6444.

Bliv mentor – Ansøg nu

“Jeg vil gerne finde modet til at søge et fedt fritidsarbejde”

– Ung i Lær for Livet

Du kan være en hjælpende hånd for en ung, der skal forholde sig til det at finde fodfæste i voksenlivet. I mødes 1-2 gange om måneden, hvor du som mentor er en støtte i alt fra jobsøgning, til at lære de praktiske ting i hverdagen med mad og tøjvask, tvivl om valg af uddannelse og modet til at gå efter sine drømme.

Bliv mentor – ung

 

Podcast – Lyt for Livet

“Alle i mit liv fik penge for at være der – bortset fra Linda.” Sådan fortæller 19-årige Jasmin Heilmann i første afsnit af Lær for Livets nye podcast ”Anbragt”. Gennem otte år har Linda været frivillig mentor for Jasmin, og det har gjort en verden til forskel. Lyt til podcastet her.

Informationsmateriale

Her kan du dykke ned i noget af vores informationsmateriale omkring vores mentorordning.

Bliv klogere på mentorrollen hos Lær for Livet

Klik her for at læse, hvad vores mentorer fortæller om deres oplevelser og erfaringer med at være mentor for et barn.

Et projekt som giver mening

Lær for Livet har siden 2013 matchet frivillige mentorer med Learning Kids, der er en del af Lær for Livets læringsprogram – og med gode resultater. Hele 8 ud af 10 unge i Lær for Livet består folkeskolens afgangseksamen i 9. klasse. Det gælder for kun 3 ud af 10 unge i udsatte positioner.

Læs mere her.

Pige og mentor går sammen og holder i hånd.
LB Forsikring støtter Lær for Livets mentorordning.

LB Forsikring støtter Lær for Livets mentorordning

LB Forsikring bidrager med 4 mio. kr. over de næste tre år til at styrke mentorordningen for anbragte børn. Derudover vil LB Forsikring også bidrage med at skaffe nye mentorer til de ca. 100 nye børn, der optages i programmet årligt. Det gøres blandt LB Forsikrings medlemmer, som for en stor dels vedkommende er undervisere, social- og sundhedsansatte.

Målsætningen er at øge antallet af anbragte børn, der gennemfører en ungdomsuddannelse, skabe ny viden og sprede de gode metoder til gavn for endnu flere anbragte børn.

Læs mere på LB Forsikrings hjemmeside.