Frivillig mentor

Bliv mentor!

Astronaut, politimand, frisør eller pædagog? Alle børn har håb og drømme for deres fremtid, men nogle har brug for en ekstra hjælpende hånd for at komme godt på vej i livet.

Kan du lide at gøre en forskel? Så bliv frivillig mentor for et udsat barn. En mentor kan både være en lektiehjælper og en voksenven. Som frivillig mentor i Lær for Livet er du med til at gøre en forskel for et anbragt eller udsat barn mellem 9 og 15 år, som har brug for din hjælp til at lære om de små såvel som de store ting i livet. Du mødes 2-4 gange om måneden med et barn mellem 9 og 13 år, som har brug for din hjælp til at lære om både den lille tabel og de store ting i livet.

Ansøg om at blive mentor for et barn nær dig

Klar til at blive frivillig mentor? Vi søger mentorer på landsplan. Udfyld vores ansøgningsformular, eller bliv kontaktet af Lær for Livet for at høre mere om det at være frivillig mentor.

Bliv mentor

OM MENTORROLLEN

Mentorrollen består primært i at hjælpe barnet til at klare sig bedre i skolen. Derfor vil møderne naturligt dreje sig om skolearbejdet, men du får også et rådighedsbeløb til alment dannende aktiviteter for at styrke barnet socialt.

ARBEJDET ER FRIVILLIGT

Erfaringen viser, at det har positiv betydning for barnet at indgå i en relation med en voksen, der er uafhængig af det offentlige system, og som har valgt at støtte barnet af lyst og et godt hjerte. Derfor er rollen også ulønnet. For at skabe stabilitet for barnet, skal du kunne se dig selv i rollen i minimum 18 måneder.

MENTOREN ER KONSTRUKTIV

Som mentor støtter du dit mentorbarn ved at bruge dine personlige, faglige og sociale kompetencer. Dit fokus er at hjælpe barnet med at realisere sit potentiale.

HVAD KENDETEGNER EN GOD MENTOR?

En god mentor

 • Vil gøre en forskel i et udsat barns liv.
 • Ønsker at støtte barnet fagligt.
 • Kan binde sig i minimum 18 måneder.
 • Ser sig selv som en god rollemodel for barnet
 • Har som minimum gennemført en ungdomsuddannelse.
 • Har tid, lyst og overskud til at mødes 2-4 gange om måneden med sit mentorbarn

KORT OM LÆR FOR LIVET

Lær for Livet er et seksårigt læringsprogram målrettet børn og unge i udsatte positioner. Formålet er at støtte børnene fagligt og personligt, så de på sigt kan gennemføre en ungdomsuddannelse og skabe et godt liv for sig selv. Lær for Livets læringsprogram gennemføres i samarbejde med 47 af landets kommuner, som visiterer og medfinansierer børnenes deltagelse i programmet. Børnene er mellem 9 og 13 år, når de starter deres seks-årige forløb i Lær for Livet.

Kortet opdateres løbene. Hvis du ikke kan finde din egen by på kortet, men gerne vil bidrage så kontakt os, vi har flere frivilligjobs.

Hele Danmark

Hele Danmark

København

Taastrup

Hedehusene

Solrød Strand

Hørsholm

Helsingør

Espergærde

Snekkersten

Ålsgårde

Gilleleje

Frederiksværk

Liseleje

Birkerød

Fredensborg

Jægerspris

Rønne

Roskilde

Tune

Korsør

Høng

Kalundborg

Jerslev

Nykøbing Sjælland

Hørve

Fårevejle Kirkeby

Asnæs

Vig

Nørre Asmindrup

Højby

Sjællands Odde

Hårlev

Holmegaard

Haslev

Præstø

Lundby

Stege

Nykøbing Falster

Horbelev

Nakskov

Assens

Esbjerg

Tjæreborg, Denmark

Bramming

Ribe

Gredstedbro

Norre Nebel

Skjern

Vodskov

Thisted

Hanstholm

Aarhus

Brabrand

Risskov

Egå

Viby

Odder

Trige

Sabro

Lystrup

Mørke

Kolind

Silkeborg

Lemming

Skanderborg

Ry

Løsning

Ostbirk

Bjerringbro

Ulstrup

Langaa

Vodskov

Dybvad

Hals

Sulsted

Norresundby

Vadum

Læsø

Helsingør

HVORFOR HAR LÆR FOR LIVET EN MENTORORDNING?

Kun 3 ud af 10 unge i udsatte positioner har gennemført en ungdomsuddannelse seks år efter folkeskolen. Det står i skarp kontrast til deres ikke-udsatte kammerater, hvor hele 8 ud af 10 kan lufte studenterhuen eller afgangsbeviset fra erhvervsuddannelsen efter samme tidsrum. (KL Nøgletal 2019) Når de udsatte børn og unge halter efter i skolen, skyldes det bl.a. mange skoleskift, skolepauser, manglende støtte til skolearbejdet og lave forventninger til børnenes skolepræstationer. Forskning viser, at uddannelse er den væsentligste beskyttelsesfaktor mod yderligere udsathed i livet. Hvis udsatte børn skal have bedre fremtidsudsigter, skal de derfor støttes til en bedre skolegang

 

Marianne Hansen, mentor

”Jeg havde flere gange set, at man kunne blive frivillig mentor i Lær for Livet. Så tænkte jeg, når jeg nu går på pension, så kunne det være en god ide, fordi jeg gerne ville gøre en forskel for et barn.”

Mads Thomsen, mentor

”Det fede ved at være mentor, det er at man er med til at gøre en forskel for en ung, der ikke altid har det helt nemt. Målet er jo at se Jannick klare sig godt fremover, og at han får en uddannelse.”

SOM MENTOR FÅR DU

 • Introduktion og uddannelsesdag.
 • Tre årlige mentorsparringer med andre mentorer i dit område.
 • Netværk med andre mentorer i hele landet.
 • Fagligt materiale til at understøtte barnets læring.
 • Et årligt rådighedsbeløb til kulturelle oplevelser med barnet – fx til museums- eller biografbesøg

HVOR OG HVORNÅR?

Lær for Livet anbefaler, at I mødes 1-2 timer en fast dag om ugen 2-4 gange om måneden. I ferieperioder aftaler du selv med dit mentorbarn, om møderne skal finde sted eller ej. Møderne kan finde sted både hos dig privat, hos mentorbarnet eller f.eks. på et bibliotek. Tal med dit mentorbarn og hjemmet om, hvad der passer bedst. Det er mentor, der sørger for, at møderne finder sted.

 

 

Hvem kan blive mentor?

Lær for Livets frivillige mentorer er typisk mellem 22 og 72 år og kan være alt fra ingeniør til lærer, under uddannelse, eller de har måske forladt arbejdsmarkedet. Fælles for de mentorer, Lær for Livet rekrutterer er, at de gerne vil gøre en forskel for et anbragt barn, at de er stabile, har overskud til opgaven, og at de kan og vil agere som en god og motiverende rollemodel for barnet.

For at blive mentor skal du være fyldt 18 år og kunne forpligte dig til mentorordningen i min. 18 måneder. Derudover skal du:

 • Som minimum have gennemført en ungdomsuddannelse
 • Have bopæl i nærheden af barnet eller være villig til at transportere dig en længere distance
 • Kunne fremvise ren straffe- og børneattest
 • Deltage på et to-dages uddannelsesforløb.

 

Adgang til introkurser og supervision

Før du starter i rollen som mentor, inviteres du på Lær for Livets introduktionskursus, hvor du vil blive klædt godt på til opgaven som mentor. Du vil som mentor løbende have adgang til professionel supervision.

Aktiviteter med dit mentorbarn

Møderne med dit mentorbarn har først og fremmest et fagligt fokus. Derfor vil møderne naturligt dreje sig om at lave lektier. Det indebærer f.eks. at:

 • Skrive en stil
 • Læse højt for hinanden
 • Lave matematikopgaver
 • Forberede en præsentation
 • Tale om faglige udfordringer.

Med støtte fra Lær for Livet udarbejder du sammen med dit mentorbarn en plan med konkrete faglige mål. Vigtigt er det, at du som mentor løbende gør både små og store fremskridt til en succesoplevelse for barnet.

Hvor meget tid bruger en mentor?
En succesfuld mentorordning forudsætter regelmæssige møder mellem mentor og mentorbarn. Det afgørende er, at møderne giver mening og er en reel hjælp for barnet i forhold til skolearbejdet. Lær for Livet anbefaler, at I mødes 1-2 timer en fast dag om ugen 3-4 gange om måneden.

Rekrutteringsprocessen

Lær for Livet gennemfører altid en grundig vurderingen af mentorkandidaten forud for et match med barnet. Rekrutteringsprocessen består af følgende trin:

 • Udfyld ansøgningsformularen her.
 • Dernæst gennemfører Lær for Livet et telefoninterview, og der indhentes børne – og straffeattest.
 • Efterfølgende mødes du med en repræsentant fra Lær for Livet til en personlig samtale.
 • Til sidst finder man så ud af, om der er et match mellem kandidaten og et mentorbarn.

Om mentorrollen

At være mentor i Lær for Livet er både spændende og udfordrende. Børnene er motiverede for at lære, men lever til tider under svære betingelser og vilkår. Læs mere om mentorordningen her eller se film nedenfor.

Podcast – Lyt for Livet

“Alle i mit liv fik penge for at være der – bortset fra Linda.” Sådan fortæller 19-årige Jasmin Heilmann i første afsnit af Lær for Livets nye podcast ”Anbragt”. Gennem otte år har Linda været frivillig mentor for Jasmin, og det har gjort en verden til forskel. Lyt til podcastet her.

FAQ – Spørgsmål fra ansøgere og mentorkandidater

Her kan du læse vores svar på ofte stilledes spørgsmål fra ansøgere og mentorkandidater

Om at have en mentor

En mentor kan både være lektiehjælper og voksenven. Se videoen, hvor tre unge fra Lær for Livet fortæller om at have en mentor, der støtter både fagligt og socialt gennem flere år.

LB Forsikring støtter Lær for Livets mentorordning

LB Forsikring bidrager med 4 mio. kr. over de næste tre år til at styrke mentorordningen for anbragte børn. Derudover vil LB Forsikring også bidrage med at skaffe nye mentorer til de ca. 100 nye børn, der optages i programmet årligt. Det gøres blandt LB Forsikrings medlemmer, som for en stor dels vedkommende er undervisere, social- og sundhedsansatte.

Målsætningen er at øge antallet af anbragte børn, der gennemfører en ungdomsuddannelse, skabe ny viden og sprede de gode metoder til gavn for endnu flere anbragte børn.

Læs mere på LB Forsikrings hjemmeside

Et projekt som giver mening

Lær for Livet har siden 2013 matchet frivillige mentorer med Learning Kids, der er en del af Lær for Livets læringsprogram – og med gode resultater. Hele 8 ud af 10 unge i Lær for Livet består folkeskolens afgangseksamen i 9. klasse. Det gælder for kun 3 ud af 10 unge i udsatte positioner.

Ansøg om at blive mentor for et barn nær dig

Klar til at blive frivillig mentor? Kig på Danmarkskortet herover, og se om vi mangler mentorer i dit område. Udfyld vores ansøgningsformular, eller bliv kontaktet af Lær for Livet for at høre mere om det at være frivillig mentor. Har du spørgsmål, så kan du skrive til frivilligteamet på: frivilligteam@laerforlivet.dk eller ringe på 29908328. Vi glæder os til at høre fra dig.

Bliv mentor