Bliv mentor!
Bliv mentor!
Kan du lide at gøre en forskel? Så bliv frivillig mentor for et udsat barn. En mentor kan både være en lektiehjælper og en voksenven. Som frivillig mentor i Lær for Livet er du med til at gøre en forskel for et anbragt eller udsat barn mellem 9 og 15 år, som har brug for din hjælp til at lære om de små såvel som de store ting i livet. Du mødes 2-4 gange om måneden med et barn mellem 9 og 13 år, som har brug for din hjælp til at lære om både den lille tabel og de store ting i livet.
Klar til at blive frivillig mentor? Vi søger mentorer på landsplan. Udfyld vores ansøgningsformular, eller bliv kontaktet af Lær for Livet for at høre mere om det at være frivillig mentor.
Mentorrollen består primært i at hjælpe barnet til at klare sig bedre i skolen. Derfor vil møderne naturligt dreje sig om skolearbejdet, men du får også et rådighedsbeløb til alment dannende aktiviteter for at styrke barnet socialt.
Erfaringen viser, at det har positiv betydning for barnet at indgå i en relation med en voksen, der er uafhængig af det offentlige system, og som har valgt at støtte barnet af lyst og et godt hjerte. Derfor er rollen også ulønnet. For at skabe stabilitet for barnet, skal du kunne se dig selv i rollen i minimum 18 måneder.
Som mentor støtter du dit mentorbarn ved at bruge dine personlige, faglige og sociale kompetencer. Dit fokus er at hjælpe barnet med at realisere sit potentiale.
En god mentor
Lær for Livet er et seksårigt læringsprogram målrettet børn og unge i udsatte positioner. Formålet er at støtte børnene fagligt og personligt, så de på sigt kan gennemføre en ungdomsuddannelse og skabe et godt liv for sig selv. Lær for Livets læringsprogram gennemføres i samarbejde med 47 af landets kommuner, som visiterer og medfinansierer børnenes deltagelse i programmet. Børnene er mellem 9 og 13 år, når de starter deres seks-årige forløb i Lær for Livet.
Hele Danmark
Hele Danmark
København
Taastrup
Hedehusene
Solrød Strand
Hørsholm
Helsingør
Espergærde
Snekkersten
Ålsgårde
Gilleleje
Frederiksværk
Liseleje
Birkerød
Fredensborg
Jægerspris
Rønne
Roskilde
Tune
Korsør
Høng
Kalundborg
Jerslev
Nykøbing Sjælland
Hørve
Fårevejle Kirkeby
Asnæs
Vig
Nørre Asmindrup
Højby
Sjællands Odde
Hårlev
Holmegaard
Haslev
Præstø
Lundby
Stege
Nykøbing Falster
Horbelev
Nakskov
Assens
Esbjerg
Tjæreborg, Denmark
Bramming
Ribe
Gredstedbro
Norre Nebel
Skjern
Vodskov
Thisted
Hanstholm
Aarhus
Brabrand
Risskov
Egå
Viby
Odder
Trige
Sabro
Lystrup
Mørke
Kolind
Silkeborg
Lemming
Skanderborg
Ry
Løsning
Ostbirk
Bjerringbro
Ulstrup
Langaa
Vodskov
Dybvad
Hals
Sulsted
Norresundby
Vadum
Læsø
Helsingør
Kun 3 ud af 10 unge i udsatte positioner har gennemført en ungdomsuddannelse seks år efter folkeskolen. Det står i skarp kontrast til deres ikke-udsatte kammerater, hvor hele 8 ud af 10 kan lufte studenterhuen eller afgangsbeviset fra erhvervsuddannelsen efter samme tidsrum. (KL Nøgletal 2019) Når de udsatte børn og unge halter efter i skolen, skyldes det bl.a. mange skoleskift, skolepauser, manglende støtte til skolearbejdet og lave forventninger til børnenes skolepræstationer. Forskning viser, at uddannelse er den væsentligste beskyttelsesfaktor mod yderligere udsathed i livet. Hvis udsatte børn skal have bedre fremtidsudsigter, skal de derfor støttes til en bedre skolegang
”Jeg havde flere gange set, at man kunne blive frivillig mentor i Lær for Livet. Så tænkte jeg, når jeg nu går på pension, så kunne det være en god ide, fordi jeg gerne ville gøre en forskel for et barn.”
”Det fede ved at være mentor, det er at man er med til at gøre en forskel for en ung, der ikke altid har det helt nemt. Målet er jo at se Jannick klare sig godt fremover, og at han får en uddannelse.”
Lær for Livet anbefaler, at I mødes 1-2 timer en fast dag om ugen 2-4 gange om måneden. I ferieperioder aftaler du selv med dit mentorbarn, om møderne skal finde sted eller ej. Møderne kan finde sted både hos dig privat, hos mentorbarnet eller f.eks. på et bibliotek. Tal med dit mentorbarn og hjemmet om, hvad der passer bedst. Det er mentor, der sørger for, at møderne finder sted.
Lær for Livets frivillige mentorer er typisk mellem 22 og 72 år og kan være alt fra ingeniør til lærer, under uddannelse, eller de har måske forladt arbejdsmarkedet. Fælles for de mentorer, Lær for Livet rekrutterer er, at de gerne vil gøre en forskel for et anbragt barn, at de er stabile, har overskud til opgaven, og at de kan og vil agere som en god og motiverende rollemodel for barnet.
For at blive mentor skal du være fyldt 18 år og kunne forpligte dig til mentorordningen i min. 18 måneder. Derudover skal du:
Før du starter i rollen som mentor, inviteres du på Lær for Livets introduktionskursus, hvor du vil blive klædt godt på til opgaven som mentor. Du vil som mentor løbende have adgang til professionel supervision.
Møderne med dit mentorbarn har først og fremmest et fagligt fokus. Derfor vil møderne naturligt dreje sig om at lave lektier. Det indebærer f.eks. at:
Med støtte fra Lær for Livet udarbejder du sammen med dit mentorbarn en plan med konkrete faglige mål. Vigtigt er det, at du som mentor løbende gør både små og store fremskridt til en succesoplevelse for barnet.
Hvor meget tid bruger en mentor?
En succesfuld mentorordning forudsætter regelmæssige møder mellem mentor og mentorbarn. Det afgørende er, at møderne giver mening og er en reel hjælp for barnet i forhold til skolearbejdet. Lær for Livet anbefaler, at I mødes 1-2 timer en fast dag om ugen 3-4 gange om måneden.
Lær for Livet gennemfører altid en grundig vurderingen af mentorkandidaten forud for et match med barnet. Rekrutteringsprocessen består af følgende trin:
At være mentor i Lær for Livet er både spændende og udfordrende. Børnene er motiverede for at lære, men lever til tider under svære betingelser og vilkår. Læs mere om mentorordningen her eller se film nedenfor.
“Alle i mit liv fik penge for at være der – bortset fra Linda.” Sådan fortæller 19-årige Jasmin Heilmann i første afsnit af Lær for Livets nye podcast ”Anbragt”. Gennem otte år har Linda været frivillig mentor for Jasmin, og det har gjort en verden til forskel. Lyt til podcastet her.
Her kan du læse vores svar på ofte stilledes spørgsmål fra ansøgere og mentorkandidater
En mentor kan både være lektiehjælper og voksenven. Se videoen, hvor tre unge fra Lær for Livet fortæller om at have en mentor, der støtter både fagligt og socialt gennem flere år.
Lær for Livet har siden 2013 matchet frivillige mentorer med Learning Kids, der er en del af Lær for Livets læringsprogram – og med gode resultater. Hele 8 ud af 10 unge i Lær for Livet består folkeskolens afgangseksamen i 9. klasse. Det gælder for kun 3 ud af 10 unge i udsatte positioner.
Klar til at blive frivillig mentor? Kig på Danmarkskortet herover, og se om vi mangler mentorer i dit område. Udfyld vores ansøgningsformular, eller bliv kontaktet af Lær for Livet for at høre mere om det at være frivillig mentor. Har du spørgsmål, så kan du skrive til frivilligteamet på: frivilligteam@laerforlivet.dk eller ringe på 29908328. Vi glæder os til at høre fra dig.