Jan er frivillig og gør en forskel for børn i svære livsvilkår: ”Man behøver ikke være på en bestemt måde”

69-årige Jan Ansbjerg er frivillig i Helsingør, og det har han været i snart et år. Da Jan blev folkepensionist, fik han pludselig en del tid, og da han på Facebook faldt over et opslag om de lokale klubber, blev han nysgerrig.

Man skal ikke være omkring Jan længe, før man fornemmer hans varme omgang med børnene i Lær for Livets klub i Helsingør. Samtalen, om hvad de har lavet siden sidst, er i gang. Han har dem alle med, spørger ind, og dem der har brug for det, får et kærligt og drillende puf i siden.

Jan er frivillig i lokal klub.Jeg har altid haft det godt med børn. Det er bare sådan, jeg er. Jeg er jo en gammel bedstefar, som fjoller. Jeg er overfor dem, som jeg er overfor mine egne børn,” fortæller han.

Som frivillig i en af Lær for Livets klubber er man med til at planlægge og lave sjove aktiviteter for børn og unge i lokalområdet, som er vokset op under svære livsvilkår. Her kommer de frivillige og bidrager med det, de kan. Klubben skaber et vigtigt rum og fællesskab for både børn og frivillige voksne.

Klubben samler skrald, spiller bold og spiser sammen

En tirsdag eftermiddag før skolernes sommerferie mødes klubben kl. 17:00 for at gå en tur ud og samle skrald i eftermiddagssolen. Det gør de for en organisation, der til gengæld giver dem penge, som kan bruges på nye klubaktiviteter. Det er ifølge Jan en god måde at komme udendørs på og få en god snak – børn og voksne i mellem.

Efter det gode arbejde har Jan sørget for lidt koldt at drikke til alle. Og så slutter de altid eftermiddagene af med at lave aftensmad og spise sammen i klubbens lokaler inde i byen. Det tager en anden frivillig voksen sig af i aften, men ofte er børnene også med i køkkenet. Kl. 19:30 siger de alle farvel til hinanden igen. Sådan mødes børnene og de klubfrivillige hver anden uge.

Nogle gange gør de noget godt for andre. Som i dag. Andre gange kan der være en fisketur, restaurantbesøg, en kreativ aktivitet, boksning eller boldspil på programmet.

Glæden ved at se børnenes udvikling

Jan holder af samværet med børnene. Det er derfor, han er frivillig. Derudover får han glæde af at se den udvikling, som er tydelig fra første møde med børnene og til nu. Udviklingen er kæmpestor og forrygende at få lov til at være en del af, fortæller Jan Ansbjerg.

Det er særligt en glæde for Jan at se, når nogle af de mere stille børn langsomt får lyst til åbne sig op. Engang talte han med en pige, om det at være utilfreds med sit udseende. De fik en god samtale om deres forskellige syn på det. Jan fornemmede, at pigen tog et nyt perspektiv med sig fra samtalen, og det samme gjorde han.

”Vi er, som vi er. Det er et enormt vigtigt perspektiv at give børnene. Det, synes jeg, er noget af det, jeg kan bidrage med,” siger han.

De frivillige voksne er lige så forskellige som børnene, der kommer i klub. I Helsingør er den yngste klubfrivillige 18-årige Emma, og selv er Jan den ældste. De laver alle sammen noget forskelligt i hverdagen.

”Vi kommer med hver vores tilgang til tingene. Men alle med et kærligt hjerte,” fortæller Jan.

Spørger man Jan, hvem der kan finde glæde ved at være frivillig i de lokale klubber, er svaret simpelt.

”Alle. Alle der gider at have noget med børn at gøre. Man behøver ikke være på en bestemt måde. Jo flere forskellige mennesker jo bedre. Så bliver børnene også præsenteret for noget forskellighed,” lyder det fra Jan.

Har du også et kærligt hjerte og lyst til at lave sjove aktiviteter for børn og unge i svære livsvilkår, så kan du se, hvor er der en Lær for Livet-klub nær dig, og læse mere her.

Flere nyheder